ha lemaradtál az első részről, a szénhidrátokról,
és a második részről, a fehérjékről, most még simán bepótolhatod.
harmadik rész: zsírok
elöljáróban: már sokszor elhíresztelték mindenről, hogy az a rossz, a média mindig kiválaszt egyet, és kitalálja, hogy most a szénhidrát a gonosz, aztán a zsír a gonosz, aztán a mittoménmi. márpedig a zsírról nagyon nem kéne csúnyán nyilatkozni, mert az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különböző zsiradékok. ezenkívül segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják testhőmérsékletet. szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez. a kémiai összetétel, a zsírsavak lánchossza, szénatomszáma, meghatározza a zsiradék halmazállapotát és olvadáspontját is. ebben különböznek a zsírok és az olajok. az állati eredetű zsírokban a telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya magasabb, ezek szobahőmérsékleten kenhető, szilárd halmazállapotúak. a növényi eredetű zsírokban telítetlen zsírsavak fordulnak elő túlnyomórészt, mint például az egészséges élethez elengedhetetlen, azaz esszenciális linol-, linolénsav (omega-3), vagy arachidonsav (omega-6). ezek a zsiradékok szobahőmérsékleten folyékonyak, ezeket nevezzük olajoknak. a zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával is jellemezzük. a kettős kötést nem tartalmazó zsírsavakat telített zsírsavaknak mondjuk. az egy kettős kötést tartalmazó zsírsavak az egyszeresen telítetlen zsírsavak, az egynél több kettős kötéssel rendelkező zsírsavak pedig a többszörösen telítetlen zsírsavak.
a telített zsírsavak fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, az állati eredetűek közül a legtöbbször a sertészsír esetén szokott elszabadulni a buli. a libazsír és a kacsazsír azonban telített zsírokban szegényebb, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok. ezek a tulajdonságok a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúvá teszik.
a növényi olajak közül a főzéshez, sütéshez a napraforgó a divat, elég helytelenül. ezért, és a halfogyasztás hiánya miatt van rengeteg embernek omega-3 hiánya.
margarin vs. vaj
telítetlen zsírsavat tartalmazó növényi olajok hidrogénezésével (vízzel keverés és emulgeálás) készülnek a margarinok. az elmúlt évtizedben kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a hidrogénezés folyamata közben emberi egészségre káros zsírsavak, transzzsírsavak is képződnek. ez durván gyilkos dolog, úgyhogy reagáltak is rá a gyártók, a minőségibb termékeken már fel is van tüntetve, hogy transzzsírsav 1% alatt. sokan mégis azt szokták mondani, hogy a vaj a jobb. szerintem meg az a legjobb, ha nem eszel vajaskenyeret, és akkor nem kell ezen gondolkozni. szal egyik se :D HÁH
na most jönnek azok, amiket én tolok
kókuszolaj/ kókuszzsír
a legkirályabb előnye az olívaolajjal szemben, hogy rendkívül hőstabil, így kiválóan alkalmas arra, hogy felhasználjuk sütésre és főzésre, mivel magas hőmérsékleten sem bomlik szét a szerkezete.
az olívolajat, ha elkezded forrósítani, akkor kampó van neki. értéktelen lesz és gagyi.
a kókuszzsír viszont a stabilitás következtében lassan oxidálódik, így ellenáll az avasodási folyamatoknak, ezért akár két évig is eltárolhatjuk anélkül, hogy veszítene frissességéből. de addig úgyse fogjuk, mert enni kell. az ízében nem mondanám különlegesnek, inkább semleges. én ezzel sütök- főzök, mert ez zsír!
magvak
nahát igen. nem olcsó buli, de nagyon jó. illendő lenne enni őket, mert eléggé eredeti táplálékok, és nagyon jót tesznek. nagyon jó leírás itt. mivel nemsokára gazdag leszek, ahogy tervezem, ezért majd mindegyikféléből eszek mindennap. és nagyon zsír lesz, hehe. egyébként a mennyiséggel vigyázz, túl sokat ne egyél egyszerre, mert akkor indul a bakterház.
tökmagolaj, extra szűz olívaolaj
ezeket most úgy tolom, hogy vettem egy-egy üveggel, és napi egy kiskanál reggel :) azért nagyon jó, mert jobban jössz ki. egy kiskanál tökmagolaj olyan, mintha 100 db tökmagot ettél volna meg. az olívát se lenne olcsó mulatság zabbantani állandóan, így az is jó. éppezért ilyen hidegen sajtolt meg extra szűz dolgok beszerzését tervezem karácsonyra, azaz ezt fogok kérni mindenkitől :D lenmagolaj, szezámmagolaj, mandulaolaj, blablabla, mindenféle egészséges biszbasz, és akkor szép leszek
Namaste!
Utolsó kommentek