HTML

facebook

jay's workout

Edzés és kajanapló . Fegyencedzés, kettlebell, utcai edzés, irányított böjt és egyebek.

Metálocska

nőies edzés igényesen. 

metálos Workout Girl

Utolsó kommentek

edzel még?

jayworkout 2014.01.30. 13:48

a sportolók a kezdeti nagyon könnyű fejlődés után mind-mind elkezdenek egyre lassabban fejlődni. ez természetes, hiszen a test abból fakadóan, hogy a túlélés a fő célja, nem arra van kitalálva, hogy +20 kiló izmot cipeljen, de arra sem, hogy a végtelenségig erősödjön, hanem inkább a minimálisra törekszik, ezért szó szerint ellened dolgozik. egyre pontosabban kell megtervezni neki a terhelést, a pihenést, az étkezést, és mindig figyelni kell arra, hogy új és új ingerek érjék, hogy ne adaptálódjon semmihez, hogy fejlődhess. 

manapság azonban a "sportosságot" egy átlag ember számára a kinézet tükrözi. lehet valaki embertelenül erős, ha felesleg van rajta, azt mondanánk rá, hogy nem is mozog. egy tévé előtt ülő lusta semmirekellő.

thumbnail_crop_php.jpg

ki ez a dagadék? miért teszi magát nevetségessé, hogy kesztyűt húz, mintha igazi sportoló lenne? - kérdezhetné a legtöbb ember. elárulom neked, hogy ő Fedor Emelianenko, VILÁGBAJNOK MMA HARCOS.

és ugye - ránézésre köze nincs a sporthoz. mégis ő az egyik legjobb...

ha épp túl vagy azon a fázison, hogy bármilyen kajával, bármilyen mozgással is fejlődsz, mint az atom, és elkezdtél lassulni, az nem túl jó érzés.

én, endo-mezomorf alkatként jó időt eltöltöttem kockás hassal, és egyre inkább lassuló fejlődéssel. azt gondoltam, hogy jaj, ráérek én, jó lesz az, ha szép lassan erősödöm, meg izmosodom.

IMG_6151 (1)_1.JPG

csak az volt a probléma, hogy egyes gyakorlatokkal már hónapok óta nem jutottam előrébb, és a súlyom se nőtt 81-ről tovább. és ott akkor döntenem kellett: ha normálisan akarok fejlődni, ahhoz enni kell durván. de ha elkezdek enni durván, akkor az izom és az erő mellett zsír is fog jönni. elkerülhetetlen. ha kiszámolsz mindent grammra, és megpróbálsz mindent tökéletesen csinálni, a fejlődés egyszerűen lassabb lesz. úgyhogy akkor vágjunk bele: kezdődjön a téli tömegelés.

a cél: március 31-ig a lehető legnagyobb izomtömeg és a legnagyobb erő megszerzése. aztán április-májusban szinte az összes zsír leszedése, az izom és az erő megtartásával. ez szép és jó.

az árát én lelki szinten fizetem meg. 

írtam már sokszor, hogy ha egyszer valaki dagadt volt, vagyis inkább úgy mondom, hogyha életének jelentős részét dagadtan élte, az sokaknak súlyos lelki traumát okoz, és a fogyás után is dagadtnak érzi magát. ha láttam magam a tükörben, akkor tudtam, hogy heló, tényleg én már lefogytam. de rengetegszer volt olyan, hogy nem tudatosodott bennem, és húzgáltam a pólót le mindig, igazgattam a nadrágom, hogy ne látsszon a "hasam". holott kockás volt. 

most viszont elkezdtem nagyon keményen edzeni és mellé irdatlanul sokat enni. és az edzésen ez meg is látszódott. a nyári 79-ről most már 85.5 vagyok.

dagesz.jpg

így nézek most ki. és arra jövök haza, hogy "na, vizsgaidőszak, és abbahagytad az edzést?". igen, abbahagytam...

SOHA ÉLETEMBEN NEM EDZETTEM MÉG ILYEN KEMÉNYEN. 

ÉS SOHA NEM IS VOLTAM MÉG ILYEN ERŐS.

de magyarázhatom, hogy miben lettem jobb, mi sikerült. mert kit érdekel. egy nem-sportolót ez nem érdekel.

nem elég, hogy szar a tükörbe nézni. most a lelkemnek sajnos nem ad eleget az edzésben való siker.

és félre ne értsetek, nem szólt be senki, csak nekem nagyon kényes téma ez. a közeli barátaim tudják, hogy még nyáron is, mikor kockás hasam volt, ha valaki azt mondja, hogy "mivan dagi?","te híztál?", vagy bármi ilyesmit, nyilvánvalóan poénkodva kérdezve, egyszerűen úgy belémégett a szégyen korábbról, hogy azonnal ingerült lettem, és végig kellett gondolnom, hogy már nem is vagyok az, és csak úgy nyugodtam meg.

egy ektomorfnak, aki rengeteget eszik , és nem tud hízni, az a baja, és azért szomorkodhat, ha nem sikerül:

fogyi.png

egy endomorftól viszont, ha valaki megkérdezi, hogy

szoktál még edzeni?

 

sajnos annál nagyobb szégyent nem nagyon élhet át ilyen téren. mondhatjuk, hogy magunknak edzünk, de az ember társas lény. a magasabbra jutásra való törekvés ugyanúgy lételemünk, ahogy a túlélés. ezért tart itt ma az emberiség, ahol: ezért fejlődtünk tovább az ősember szintről, mert mindig többet akartak az emberek. 

és ha te mindent odateszel, a lelkedet is kidolgozod és - a hozzáértés hiányából fakadóan - ilyen visszajelzést kapsz, az baromira elszomorító.

na ilyenkor kell az úgynevezett motiváció, hogy menjél tovább, és tömjed még magad március 31-ig, edzél rohadt keményen, és majd május végére, mikorra a zsírt leszedted, és csak az erő, meg az izom marad -

az emberek is belássák, hogy kitartó vagy.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jayworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr935789846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zinjin 2014.01.30. 14:11:18

ismerős szituáció, sajnos "ezt" az árat meg kell fizetni tömegelés alatt, de annál látványosabb az eredmény nyáron csúcsformában! :D

peter-g 2014.01.31. 22:11:17

jó lett ez az írás. csak fel a fejjel!

amúgy pont egy órája néztem meg a Bardockról szóló dbz részt és nem jutott eszembe, hogy honnan ismerős nekem ez a kép, amikor kimászik a kráterből :D

SanDo 2014.02.01. 22:22:27

Jó cikk lett! Akkor gondolom a Harcosok étrendjével március 31-ig felhagysz. Megkérdezhetem milyen az új étrended ?

jayworkout 2014.02.02. 00:27:11

@SanDo: főétkezés uúgy este, de napközben van + zabkása, meg edzés után scitec jumbo professional

Magánzárka · http://maganzarka.wordpress.com 2014.02.02. 11:44:44

Kiváló írás! Gratulálok! Szó szerint leírtad azt amivel jelenleg küzdök. Egyszerűen nem tudok 75kg fölé menni pedig eszem keményen. Azt hiszem át kell alakítanom az étkezésemet.

A google a barátom és ezt a linket dobta ki: shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=1110

Ez alapján próbálnék elindulni majd. Viszont tömegnövelőt vagy bármi ilyesmit nem szeretnék szedni,természetes úton szeretnék felszedni néhány kilót és májusra (fb csoport motivációs hét) ledolgozni a felesleges hájat. Ektomorf testalkatú vagyok tehát a hízás és az izmosodás sem könnyű számomra.

Amit a lelki részéről írtál a dolognak nagyon igaz,a kép pedig nagyon találó. :) :(

jayworkout 2014.02.02. 13:47:31

@Magánzárka: nagyon nagyon sok sikert kívánok :)

fittolder 2014.02.03. 17:01:07

Na ja, ez van manapság haver.Én mindig mondom, hogy teljesítmény számít és csak az tesz boldoggá. Akik hozzám jönnek azok is eleinte a tükörnek dolgoznak, aztán persze már egymás ellen, s végül hogy magukat legyőzzék. Ilyen folyamat ez.:-) Jó írás.
pap Z.

jayworkout 2014.02.03. 21:39:17

@fittolder: igen, szinte mindenkinek úgy indul :)
köszönöm szépen :) jó edzéseket!

Magánzárka · http://maganzarka.wordpress.com 2014.02.05. 12:45:20

Jay: " április-májusban szinte az összes zsír leszedése, az izom és az erő megtartásával. ez szép és jó." Nem tudom te,hogy vagy vele de ha én elkezdek hízni nekem a bele...hasam kezd nőni semmi más. Na most ha elkezdek utána dolgozni rajta,hogy ledobjam a zsírt akkor ugyanott leszek mint ahol előtte voltam nem? Vagy azért máshova is kerül zsír csak azt nem látom?

jayworkout 2014.02.05. 12:50:10

@Magánzárka: na de nem ám csak zsírt szedtem fel :D :D közel sem. ez a lényege az egésznek, azért van a zaba, hogy nagyobb legyen az izomtömeg. lepucolás után, ugyanakkora testzsírszázalékon, mint előtte, nagyobb tömegűnek kell lenni, ha értelmesen csináltad!

Magánzárka · http://maganzarka.wordpress.com 2014.02.05. 19:18:43

"Ha értelmesen csináltad!" :) Na hát ez az.:)

Cyram 2014.02.08. 18:36:31

Nem kell igy behizni hogy fejlodj. Egyel valamivel tobbet es ennyi. Nem kell egybol megorulni a kajaval. Nagyon sok zsir jott rad es kb pont ugyanugy fogsz kinezni dieta utan mint tomegeles elott. Ameddig dietazni fogsz az alatt az izom is leeg majd.

jayworkout 2014.02.09. 04:08:25

@Cyram: majd kiderül :) lehet.

rsk 2014.02.09. 12:53:01

felvetnék pár kérdést amiről nem sokszor esik szó viszont szívesen elolvasnám róluk a véleményed:

.a súlyzós és a fegyenc stílusú edzés közötti egyik fő különbség hogy utóbbinál elég nehéz izolálni az izomcsoportok mozgását. az esetek többségében egyszerre több izomcsoport is dolgozik ezáltal nehezebb lefárasztani azokat teljes mértékben. gyakori példa fekvőtámasz közben a tricepsz hamarabb elfárad mint a mellizom. ennek ellenére nem láttam még "félre" edzett testű embereket de ez adódhat abból a tulajdonságunkból is amelyik megállítja a fejlődést ha az nem arányos. súlyzós edzésnél minimalizálható az együtt dolgozó izmok száma.

.hasonló témakörben mozog az hogy észrevettem az edzésnaplóidból hogy egy nap több izomcsoportra is edzel -javíts ki ha nem így van-. lényegében átmozgatod az egész testedet minden nap. ezt én eléggé reális és egészséges módszernek tartom de a motivációs példaképeidet tekintve te is az esztétikus test elérésére törekszel. a gyorsabb fejlődéshez a -nevezzük így- koncentrált edzés tűnik célravezetőbbnek mind a súlyzós és a fegyenc edzés esetén. természetesen nem kétlem hogy mindennap kigyilkolod az izmaid de a regenerációra akkor csak egy nap marad míg a másik esetben minden nap más más csoportot edzel így a nagyobb igénybevételt több nap pihenő követi. persze legnagyobb fejlődést mindig a változás hozza. mindig az a fajta edzés amihez nem vagyunk hozzászokva.

. egy másik felvetés ami gyakran előfordul a fegyenc edzés mellett érvelésekor. egy kifejezés a "funkcionális" edzés. ezt sosem fejtik ki igazából hogy mit is jelent. az én értelmezésemet egy konkrét példával mutatnám: az iskolatáska amit minden nap cipelek 5 kilós de hogy ezt könnyűnek érezzem 10 kilós táskát aggatok magamra otthon amitől megerősödöm. minden nap kell hordanom az iskolatáskát ezért ez funkcionális. ebből a megközelítésből nézve bármely típusú edzés ami nem köznapi tevékenységet imitál nem funkcionális. például a busz kapaszkodóján nem kell húzódzkodnom vagy nem kell fekve kinyomnom a kocsit ha alá kell mászni megszerelni. természetesen tisztában vagyok vele hogy ez túlzás de a lényege ez. a súlyzós edzést mégis gyakran ennek abszolút ellentéteként sorolják pedig abban is lehet olyan gyakorlatot találni ami például a favágás mozdulatsorát imitálja.

.a táplálék kiegészítők és vitaminok szedése egy kérdéses pont. a gyors fejlődéshez nagy segítség lehet ezek alkalmazása hiszen az edzés előtt és után testünkben végbemenő folyamatok megfelelő tápanyag bevitel nélkül akár még ellentétes eredményt is hozhatnak. a különböző kiegészítők tényleges tartalmáról, gyártásáról esetleges káros hatásáról nem beszél soha senki. a valódi táplálékhoz képest sokkal nagyobb mennyiséget és gyorsabban lehet bevinni de ez nem a szervezet természetes beviteli módja- folyadékot ételként értelmezni- ezek nem csodaszerek nem ettől leszel izmos akkor mégis miért szedik? kis mennyiségben nem ér semmit, viszont ha nagy mennyiségben szedünk bármint annak már lehetnek káros hatásai. van káros hatása nem kockázatos? a kérdést könnyen le lehet zárni egészségesen kell étkezni de ez nem ad igazi választ.

remélem ezekkel felvetettem pár gondolatot ami gondolkodásra ébreszt és még tudatosabb edzésre
ui. bocs hogy ilyen hosszú lett

Cyram 2014.02.09. 21:20:54

Ez csak tanács volt hogy kicsit lassitsd le a zabálást :) a te érdekedben mondtam. Viszont akkor már azt is leirom hogy az hogy ezelott mennyire voltal definialt az nem attol fuggott hogy milyen megnyult a borod. Egyszeruen tovabb kellett volna fogyni.
A teljes testet jol csinalod :d naturalkent jobb az. De a noveledest mindenkepp lassitsd le. Nem tudom sulyzokkal edzel e. Max 1 kg jöhet egy honapban ami szinizom. Neked meg kevesebb mert mar van egy valamekkora izomtomeg rajtad. Kb 0,5 kg. Ennek a sokszorosat szedted fel. Es azt viszont nem tudom hogy kb mennyit erosodtel fekvenyomasban, guggolasban pl
süti beállítások módosítása